"Budoucnost patří těm, kteří věří svým snům.."

Ačkoliv to tak možná nevypadá, můj současný design je optimistický. Že se jeden den nevydaří, že něco třeba i mimo hubnutí člověk podělá, nebo ... ještě z člověka nedělá někoho špatného, natož prohlásit o celém životě, že stojí na nic. To bychom si všichni měli uvědomit. Mějme se rádi.člán


článek o ZP (od 28.10. jsem čistá - bez ZP, ale vím, že to může kdykoliv přijít zas)

Polentové placky a "jihočeské" vegan glutenfree zelné bramboráky

4. července 2014 v 21:15 | Sud |  Kuchtacmuchta Sudka
Baví mě improvizovat. Baví mě tvořit. Vlastně mě baví vařit, dá-li se tomu tak říkat! Kochám se fotkami jídel na instagramu, projíždím recepty, některé si uložím, ... no prostě se těšim, až se budu moct v kuchyni urvat ze řetězu a pustit uzdu své fantazie :D


Nicméně něco podobného jako "řádění" v kuchyni praktikuju občas i tady.

Miluju brambory a tady je moc nemám. Do menzy nechodím často a brambory zpracované tak, jak jsem zvyklá, tu nemají. Vždycky jen něco jako hranolky. To, že miluju brambory, má i svou nevýhodu - doma je máme téměř pořád a já jsem je schopná žrát od nevidim do nevidim, i když mi třeba nechutná, že je mami přesolila. Prostě je jim samotný - to, co zbylo od oběda, jsem schopna spořádat. (Skutečnost je totiž taková, že ačkoliv tu mám, že "jsem od ZP čistá", občas mě to chytne. I tady v Rajchu Německu. Jeslti stres nebo co.. Já nevim.)

Jsem ujetá na bramboráky - u nás se tomu říká cmunda :D A babička dělala skvělý, mamka dělá taky dobrý, ale dává tam moc mouky a mléka a vajec na úkor brambor --> takže je to v konečný fázi taková palačinka na slano s majoránkou.

Je jihočeský bramborák a jihočeský zelňák. Zelňák jsem asi měla, ale moc si to nevybavuju. Každopádně já udělala něco mezitim. A bacha! Ve vegan glutenfree verzi. Za tuhle verzi by mě babička i mamka nazvaly barbarem, ale já jsem na sebe hrdá! Dobře, je to mastný, mohla bych to udělat v troubě. Ale měla jsem chuť si zaprasit - přičemž jsem si vlastně ani moc nezaprasila.

Inu na 4 cmundy:
3 spíš menší brambory
trochu kysaného zelí z pytlíku
2 stroužky česneku
sůl, pepř (dle vlastního uvážení)
majoránka (bez té to neni cmunda :D ), hodně majoránky
bramborový škrob
vlažná voda/rostlinné mléko
(uzené tofu)
olej (mám arašídový a z vlašských ořechů)

Brambory nastrouháme - ne najemno. Přidáme zelí a zamícháme. Osolíme, opepříme, omrajoránkujeme a přidáme utřený česnek. Necháme to chvíli uležet. A možné je přidat i nějakou "uzeninu" - já tam dala zbytek uzeného tofu. Pak odstraníme zbytečnou vodu, nebo naopak přilejeme. Aby směs ale nebyla příliš tekutá a zároveň to drželo při sobě, přidáme bramborový škrob. Tedy náhradu vajec a mouky v jednom! Na rozpálený olej (běžně se ho dává fakt strašně moc, ale výsledek je dobrý i s podstatně menším množstvím, než jaké si člověk představí pod pojmem "smažení") kydneme těsto a smažíme z obou stran. Já to mám ráda křupavé, ne-li téměř připálené.

Výsledek? Fakt se mi to povedlo. Možná by to chtělo více soli, ale jinak super.

Jinak co říkáte na to slovo cmunda? Nejihočeši se tomu děsně diví, já to znám odmala, ale zpětně.. to slovo je hrozný :D

A další výtvor jsou polentové placičky, nebo slovo krekry je asi přesnější. Inspirovala jsem se zde a dávám to sem na podnět Niki, která mi do komentáře v min. článku psala o recept z polenty. Problém u tohoto byl v tom, že jsem to chtěla mít místo pečiva či místo rýžových chlebíčků. Ovšem většinu jsem snědla najednou, zatímco jsem se učila, nebo teda spíš "učila". V září si dojdu na BodyStat, nebo zkusim InBody. Vážim asi míň, cvičim, takže teoreticky bych měla mít i svaly, ale ve skutečnosti se bojim, že ten poměr svaly vs. tuky se zhoršil.

Recept:
125 g polenty
500 ml vody
trochu oleje
ČL soli
ČL bazalky
ČL oregana
ČL rozmarýnu
ČL koření na rajčata (nevim, co přesně to je, válí se to tu společně s X druhy bylinek a koření)
pár zelených nadrobno nakrájených oliv
pár nadrobnoo nakrájených žampionů

Polentu uvaříme dle návodu a jakmile je z toho lepivá kaše, přidáme vše ostatní a promícháme. Pak to kydneme na pečícím papírem podložený plech (třeba pracně rozetřít, protože směs je dost tuhá) a necháme vychladnout. Po vychladnutí nakrájíme na kostičky. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi na 180 °ca 30 minut, pak to vyndáme a opatrně jednotlivé kousky otočíme a pečeme dál, dokud to nebude aspoň trochu připomínat krekry - tedy dokud to nebude tvrdé.


Omlouvám se za kvalitu (za tu ne, ta je jedno), za VZHLED (obou) fotek, ale věřte mi, chuťově to bylo dobrý.

Tenhle týden, od pondělka, jsem se stravovala převážně živě, tedy raw. Dneska jsem to kompletně zabila těmi bramboráky, ale jinak jsem ovozelovala (jsem expert na neologismy :D ), nebo jsem měla namočenou pohanku či čočku.

Dala bych si domácí plody.. Maliny, ostřužiny (je už sezona ostružin??), borůvky, rybíz..... Za týden a pár dní jedu "na skok" domu, tak snad mi to nevyžrali. Ba ne, prej mám něco v mrazáku :D Ale já to chci čerstvý.

Zítra to bude týden, co jsem se nedotkla lepku. A jinak jsou to více jak 2 týdny, co jsem jej razantně omezila. Proč? Nějak mě to zaujalo na stránce Jako rybička - na FB se do toho hromadně pustily a mě prostě napadlo, že pujdu se stádem :-P A vidim, že neni těžký se toho zbavit. Ani nemám chuť na pečivo, s vločkami je to horší, ale jáhlovky to jistěj :)

Tak jo, mějte se fajn. A užívejte léta.

Sud
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Baru Baru | Web | 4. července 2014 v 22:02 | Reagovat

mňam! miluju taky brambory :) jsem z jižních Čech, takže je dělá babička často.. prostě nejlepší :) a ty krekry bych chtěla taky vyzkoušet! :) máš moc pěkný blog, nespřátelíš? :)

2 ғlower мιnd ✿ ғlower мιnd ✿ | Web | 5. července 2014 v 16:26 | Reagovat

Ty polentové placičky vypadají moc dobře! :)

3 Ko Ky Ko Ky | Web | 6. července 2014 v 21:32 | Reagovat

chápu,taky jsem neměla takový binec,jen tak preventivně :)

4 Ko Ky Ko Ky | Web | 6. července 2014 v 21:34 | Reagovat

je ráda bych si někdy dopřála takové placky:) třeba časem se k nim také dopracuji:)

5 Ko Ky Ko Ky | Web | 7. července 2014 v 12:06 | Reagovat

no jsem nemyslela,že by to bylo těžké udělat,ale tak, že nevim kdy si najdu čas udělat to :D

to jo no,mě učili, že se nemá pořád učit a má se vypnout, tak to tak také dělám :) a do školy začnu dělat koncem týdne:)

6 Andy (Slečna A.) Andy (Slečna A.) | Web | 8. července 2014 v 20:30 | Reagovat

Ták, první recept asi nic pro mě kvůli tomu tofu :D
Ale druhý recept mě převelice zaujal! Ukládám a hned jak si konečně koupím polentu, kterou jsem v životě nejedla :D, tak vyzkouším! :)

Jinak hned první odstavec - jako bych četla o sobě! :D :)

7 Niki Niki | Web | 12. července 2014 v 1:22 | Reagovat

Držím Ti palce, ale dávaj na seba pozor, takéto stravovanie môže byť pre telo veľmi nebezpečné

8 Nefi Kuolema Nefi Kuolema | Web | 14. července 2014 v 11:28 | Reagovat

Teda, zrovna jsem hledala na netu nějaké ty recepty a hodilo mě to na tvůj blog. Dost mě zaujaly ty polentové placičky, určitě je brzo vyzkouším. :) Jinak brambory taky můžu v jakýmkloli stavu, dsotala jsem teď strašnou chuť na bramborák, ach, musím se krotit. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Archiv: 2012 --- 2013